5 tradisi Taun Anyar gélo nagara-nagara kuno anu anjeun henteu terang

5 tradisi Taun Anyar gélo nagara-nagara kuno anu anjeun henteu terang

1. Akita

Singa sareng kembang dina gerbang Ishtar Babul di Museum Pergamon di Berlin. Poto: Josep Renalias / Wikimedia Commons

Pangeusi Babul, kitu ogé Sumer, Akkad jeung Assyria sakali sohor Taun Anyar di gugur, tapi engké libur ieu ditunda spring. Di Babul dina milénium kadua SM, Akita mimiti dirayakeun dina dinten kahiji bulan Nisan (Maret-April) sareng G. Suggs riang. Kaagungan Babul. Sajarah peradaban kuno Mesopotamia 11 dinten berturut-turut, sapertos liburan Taun Anyar.

Akitu ieu pakait sareng hiji metot G. Suggs. Kaagungan Babul. Sajarah peradaban kuno ritual Mesopotamia. Patung Marduk, déwa pangluhurna dina pantheon Babilonia, dicandak ti kuil utama jeung salila liburan dibawa ku kapal ka imah Akita. Ieu candi lokasina di luar tembok kota. Tétéla, malah Gusti aya gunana sok kaluar ti kota.

Patung dewa Nabu, putra Marduk, kapanggih di kota Kalhu. Patung Marduk sorangan henteu acan kapendak; anjeunna ngan ukur salamet dina rélief bas. Poto: Osama Shukir Muhammed Amin / Wikimedia Commons

Dina sirah prosesi éta raja Babilonia. Nalika eta arca dibawa ka tempatna, Imam Agung neunggeul raja ku pecut, nyeret ceulina, jeung nyabok beungeutna. Hal ieu dipercaya yén lamun dina waktos anu sareng raja teu bisa nolak screaming jeung ceurik, taun bakal senang.

Upami pandita henteu getol teuing sareng kapala nagara henteu sangsara, maka pamaréntahanana parantos réngsé. Kusabab dewa Marduk teu resep jalma reueus jeung jalma kalawan bangbarung nyeri tinggi.

Pikeun jalma biasa, libur éta leuwih gumbira G. Suggs. Kaagungan Babul. Sajarah peradaban kuno Mesopotamia. Anjeunna muka usum sowing jeung garapan, sarta ogé pakait sareng tradisi kaluar kota, inspecting lemahna maranéhanana sarta ngabogaan fun dina hawa seger.

2. Upet-Rénpet

Gambar Amentet sareng Ra di makam QV66 Ratu Nefertari Merenmuth. Poto: Zenodot Verlagsgesellschaft mbH / Wikimedia Commons

Upet-Renpet, ieu mangrupikeun bulan kahiji dina taun dina kalénder Mesir kuno. Ieu sohor nalika Sirius, béntang brightest di langit peuting, mimiti acuk leuwih Walungan Nil sanggeus periode 70 poé salila eta teu katempo. Ieu ngeunaan pertengahan Juli, nalika walungan overflows. Sareng dina waktos ieu usum tatanén dimimitian pikeun urang Mesir.

Upet-Renpet, salametan kasuburan, sareng Naon Wepet Renpet? / Study.com kecap ieu sacara harfiah kawas bubuka taun.

Urang Mesir ngagungkeun Upet-Renpet ku festival anu hébat, dimana aranjeunna kedah nginum seueur bir. Ieu patali jeung hiji mitos kuna, E. Hornung. Rahasia Lore Mesir: Dampakna di Kulon.

Sakali dewa panonpoé Ra bangun dina suku salah jeung mutuskeun pikeun ngancurkeun umat manusa teu kurang. Ngan jalma-jalma janten teu sopan sacara moral, lirén nurut ka anjeunna, sareng éta kedah dihukum.

Ra ngirim putri-Na, dewi perang jeung dendam ngaranna Sekhmet, pikeun ngalakukeun ieu. Teu aya kamungkinan yén saha waé bakal ngijinkeun pamikiran yén jalma anu sanggup nyiptakeun gurun ku engapan moal tiasa ngatasi sababaraha jinis umat manusa. Sekhmet robah jadi singa bikang badag sarta mimiti ngancurkeun jalma dina jumlah misalna yén poé saterusna sanggeus serangan kahijina, salamet mimiti maot geus alatan E. Hornung hartina drowned. Rahasia Lore Mesir: Dampakna di Kulon dina getih batur-baturna ditelasan dinten sateuacanna.

Bas-relief of Sekhmet di kuil di Kom-Ombo. Poto: Gérard Ducher / Wikimedia Commons

Ningali rajapati anu diatur ku putrina, Ra mutuskeun yén anjeunna rada bungah sareng naroskeun anjeunna lirén. Sekhmet, anu dibédakeun ku karakter agrésif nya, teu nurut. Ra sadar yén anjeunna ngan saukur teu bisa Cope jeung dirina. Dina nasehat dewa hikmah, Thoth, anjeunna diondang putri-Na pikeun reureuhan ti murders jeung sip tiis.

Ra tuang bir beureum nya, nu nyarupaan getih jadi dipikacinta ku Déwi, nepi ka Sekhmet nginum sababaraha sarébu jugs. Mabok sareng kaleungitan kamampuan pikeun ngajaga posisi tegak, Sekhmet nyarios ka jalma-jalma anu salamet: Janten, angkat ti dieu. Kuring ngahampura dulur, sarta murag saré.

Janten umat manusa disalametkeun sareng anjeunna ngagaduhan alesan sanés pikeun hatur nuhun ka Ra anu wijaksana sareng welas asih. Saprak harita, keur ngahargaan ka acara ieu, urang Mesir kuno ngayakeun festival Upet-Renpet, Festival di Mesir Kuna / Dunya Sajarah Encyclopedia, dipirig ku tarian, musik, orgies sarta, tangtosna, libations loba pisan. Sarta aranjeunna masihan silih amulets kalawan sirah singa bikang jeung mantra inscribed dina lontar pikeun ngolo-ngolo RH Wilkinson. Dewata lengkep sareng Déwi Mesir Kuno moal ngatur Sekhmet anu dendam dina taun énggal kalayan trik kotor anu biasa. Contona, ulah ngirim bala.

3. Chunjie

Ngagungkeun Taun Anyar Cina di Malaysia. Poto: Apoteker Ngalayang / Wikimedia Commons

Chunjie, Festival Musim Semi, atanapi Taun Anyar Cina, mangrupikeun salah sahiji liburan pangkolotna anu dirayakeun dugi ka ayeuna. Hal ieu dipercaya asalna leuwih 3.000 taun ka tukang, dina mangsa Dinasti Shang.

Taun Anyar Cina sok dirayakeun pisan, pisan nyaring. Warga nagara mareuman kembang api, ngaduruk menyan, ngéléhkeun gong, sacara umum, ngadamel saloba mungkin. Tradisi ieu boga alesan pisan husus, sanajan mitis, pikeun H. Yuan. The Magic Lotus Lantern jeung Dongeng lianna ti Han Cina.

Jaman baheula di Cina hirup hiji naga haus getih galak ngaranna Nian (kecap Cina 年 hartina taun). Unggal taun anjeunna flew sabudeureun sakabéh désa lokal, devouring tatanén, gandum jeung goodies lianna. Utamana barudak. Pangeusi Cina nempatkeun kurban ka naga di luar doorsteps maranéhna pikeun appease anjeunna.

Tapi sakali di hiji désa mucunghul hiji lalaki heubeul aneh anu ngomong: "Cukup pikeun endure ieu!" Jeung jangji warga désa yén anjeunna bakal settle masalah jeung monster. Locals, alami, dianggap anjeunna abnormal, sabab sakabeh naga Researches kana tahayul Cina, sababaraha kilométer panjang, Sigana leuwih impressive ti sababaraha akina. Tapi si sepuh hurungkeun lampion, hurung mercon, mimiti neunggeul gong, nepi ka datang Nian, kareueus ku sorana, tuluy kabur tina dosa.

Sakedapan, Nian kalaparan sareng résiko mulang ka kampung. Pambébasan manula deui ngabagéakeun anjeunna kalayan kembang api, tapi waktos ieu naga éta henteu sieun. Nian rék ngeluk ka si kokolot, tapi menta diantep heula, sabab ngadahar kaékar téh hambar. Naga sapuk, sarta lalaki heubeul nyokot off baju na, nu nembongkeun baju jero beureum.

Penari Naga di Taiwan. Poto: 蔡 滄 龍 / Wikimedia Commons

Nanny ngagaduhan titik lemah, chromatophobia. Naga hate beureum. Kalayan ceurik anjeunna hiber. Sareng lawanna ngajar urang Cina pikeun ngaduruk lampion beureum sareng kembang api, ngéléhkeun gong sareng ngagem jubah beureum pikeun nyingsieunan Nanny di hareup. Nami sepuh éta Hongjun Laozu, anjeunna mangrupikeun mitos legendaris Asal Usul Taun Baru Imlek sareng Katerangan Nian / Biksu Tao Asal Kuno.

Nganggo Hongjun sacara alami sanés set renda Victoria's Secret, tapi kolor Cina Naha Cina kuno nganggo baju jero handapeun rok / pakéanana? / Quora dubi-kun. Ngan beureum.

Kusabab carita ieu Taun Anyar Cina mangrupikeun perayaan sadaya nuansa beureum. Jalma-jalma ngahias imah ku lantera beureum, masihan anu dipikacinta amplop kertas beureum kalayan hajat sareng artos, nutupan jandela ku lawon beureum, nyerat ucapan salamet dina kertas beureum, sareng nganggo baju beureum. Ieu masih jalan: sanajan aya nyatu inohong Nanny diatur dina aksi ku penari di jalan festive, éta pisan naga ieu pernah katempo deui.

4. Samhain

Fortune-nétélakeun kalawan tossing apel on Samhain. Digambar ku Daniel MacLeese, 1833

Samhain, festival tina Celts kuna, commemorating P. Monaghan. Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore mangrupikeun tungtung panén sareng awal satengah poék taun, nalika tiis sareng pikasieuneun. Ieu sohor dina wengi 31 Oktober nepi ka 1 Nopémber. Ti libur ieu, sakumaha anjeun ngartos, Lebaran lumangsung abad engké.

Samhain mimiti sohor deui dina jaman Neolitikum, sarta ieu pakait sareng bonfires jeung kurban. Tegesna, para ahli sajarah masih ngabantah R. Hutton. Stasion of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain, naha dianggap Taun Anyar Celtic, sabab Imbolc (1 Pébruari), Beltane (1 Méi) atawa Lugnasad (1 Agustus) bisa ogé jadi. Tapi Samhain sigana anu paling penting di antarana.

Dina peuting ieu, roh-roh karuhun jeung sagala rupa roh jahat ngarayap di bumi. Anu kahiji kedah tuang di méja perayaan, sareng anu kadua kedah sieun ku beusi sareng uyah. Upami teu kitu, duanana bakal mawa anjeun pisan parah. Dina waktos ieu, éta ogé adat pikeun ngalaksanakeun ritual pikeun nenangkeun mayit sareng nyarioskeun legenda ngeunaan karuhun wengi supados aranjeunna ngartos yén aranjeunna henteu hilap. Sareng ogé pikeun ngalaksanakeun rupa-rupa ramalan, sabab roh-roh tiasa ngabantosan ningali ka hareup.

The Celts diusahakeun P. Monaghan dina wengi Nopémber 1. Encyclopedia of Celtic Mythology and Folklore pakéan nepi sakumaha pikasieuneun-gancang. Sahenteuna, balikkeun baju anjeun ka jero. Mun anjeun untung, nu maot bakal nyokot keur sorangan jeung moal nyigeung.

The mummers dikumpulkeun dina riungan, nyandak kalawan eta tangkorak kuda dina iteuk jeung walked kalawan eta ngaliwatan desa. Upacara éta disebut Kuda Gray. Anu datang ka kuda ieu kedah tuang duanana sareng anu mingpinna.

Hiasan Taun Anyar Celtic has. Gambar: Rhŷn Williams / Wikimedia Commons

Upami teu kitu, mummers mimiti ngahina nu boga imah, sarta dina ayat, sarta aranjeunna kapaksa ngajawab aranjeunna dina cara nu sami. Pamuda anu leumpang kalayan kuda ngagem pakean awéwé, sareng awéwé, lalaki.

Tapi ukiran lampu waluh Jack urang kawentar teu sapertos tradisi kuna. Kahiji senter sarupa jeung masker anu dimimitian ku R. Hutton. Stasion of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain made from turnips, rutabagas or fodder beets ngan dina abad ka-19.

5. Saturnalia

Saturnalia. Lukisan ku Antoine-Francois Callet, 1783

Pikeun lila, bangsa Romawi kuna ngagungkeun Taun Anyar dina 1 Maret. Nanging, Julius Caesar, anu kakawasaan, ngenalkeun kalénder Julian sorangan, dimana undur-undur dinten dimimitian ti 1 Januari. Aranjeunna mimiti ngagungkeun awal 17 Désémber, supados henteu nyiksa diri kalayan antisipasi anu nyiksa. Perayaan ti 17 nepi ka 23 disebut Saturnalia, keur ngahargaan ka dewa Saturnus, nu santo patron tatanén. Dina waktos ieu, sadaya padamelan tani parantos réngsé sareng jalma-jalma istirahat.

Dina Saturnalia, bangsa Romawi tukeur hadiah, nginum sareng senang-senang. Diantara hadiah éta S. Blake. Martial's Natural History: The and and Pliny's Encyclopedia / Arethusa piggy banks, combs, toothpicks, topi, péso moro, kampak, rupa-rupa lampu, bal, parfum, pipa, babi hirup, sosis, parrots, meja, cangkir, sendok, garments, figurines , masker jeung buku. Nu beunghar bisa mere budak atawa sato aheng saperti maung. Éta dianggap bentuk anu saé henteu ngan ukur ngadamel kado, tapi ogé ngagantelkeun sajak pondok anjeun ka dinya.

Pujangga kawentar Catullus kumaha bae meunang R. Ellis. A Commentary on Catullus mangrupakeun kumpulan sajak goréng ku pujangga awon sepanjang waktos ti babaturan, éta lulucon urang Romawi.

judi , nu ieu frowned kana di kali normal, diwenangkeun dina Saturnalia. Para selebran ogé milih Tacitus. The Annals of the King and Queen of the hajatan ti antara sémah ku loba, jeung pesenan maranéhanana kawas Buang ieu dina cai tiis! atawa Strip taranjang jeung nyanyi! kapaksa dipigawé unquestioningly.

Janus jeung Moiraes of Luca Giordano, 1682-1685. Rinci ti Palazzo Medici-Riccardi

Saatos Saturnalia, tanggal 1 Januari SJ Green dirayakeun. Ovid, Fasti 1: Poé koméntar dewa Janus dua-muka, nalika sadaya kahoyong, numutkeun bangsa Romawi, parantos leres. Jalma-jalma silih pasihan buah ara jeung madu, silih tukeuran kecap-kecap anu hade. Jeung maranéhna dibawa manisan jeung duit ka kuil Janus mun appease anjeunna, sakumaha anjeunna patronized di beginnings anyar.

Tapi poé éta lain poé libur. Bangsa Romawi nyatakeun yén sahenteuna sakedik padamelan anu kedah dilakukeun, sabab katiisan dianggap pertanda goréng pikeun sésana taun.