Dupi abdi tiasa nyandak ubar kadaluwarsa?

Dupi abdi tiasa nyandak ubar kadaluwarsa?

Hayu urang langsung nyarios: ubar anu parantos kadaluwarsa masih kedah dileungitkeun. Administrasi Pangan sareng Narkoba AS (FDA), contona, nyarankeun pisan Entong Digoda nganggo Obat Kadaluwarsa. Sareng aya sababaraha alesan anu serius pikeun rekomendasi sapertos kitu.

Janten, dina sababaraha ubar, baktéri tiasa ngawitan ngalikeun kana waktosna. Batur jadi dummies: Anjeun inuman eta, hoping pikeun tamba, sarta panyakit progresses. Anu sanésna ngarobih komposisi kimia sareng umumna janten racun.

Argumen FDA disada logis. Sanajan kitu, masalah ubar kadaluwarsa teu sakumaha lugas sakumaha sigana. Sareng sababna.

Naha ubar kadaluwarsa teu merta goréng

Mimiti, hayu urang terang naon tanggal kadaluwarsa. Ieu mangrupikeun periode Tanggal Kadaluwarsa Narkoba, Naha Narkoba Kadaluwarsa Masih Aman Diambil? , salila pausahaan farmasi nu ngarilis ubar husus ngajamin kasalametan jeung efektivitas na. Tapi definisi durasi periode ieu mangrupa hal pisan dubious.

Umur rak umumna didefinisikeun kieu. Saatos ngaluarkeun ubar anu sanés, produsén ngalereskeun ciri-cirina, kalebet komposisi kimia sareng konsentrasi bahan aktip, teras nempatkeun obat dina rak. Sataun saterusna, komposisi ubar dianalisis deui sareng kacindekan ngeunaan efektivitasna. Analisis diulang dua taun ti harita. Jsb.

Masalahna kieu: anggap ubar geus aya dina rak salila tilu taun. Teu tiasa dileupaskeun kanggo dijual tanpa tanggal kadaluwarsa anu ditangtukeun. Kaping kadaluwarsa, Patarosan sareng Jawaban. Sanajan kitu, éta corny pikeun parusahaan farmasi nunda mimiti jualan. Ku alatan éta, produsén nunjukkeun periode geus dipariksa salaku tanggal béakna, maranéhanana sarua 3 taun, jeung nurani jelas ngirimkeun ubar ka apoték.

Kanyataanna, tamba bisa tetep éféktif pikeun leuwih ti tilu taun. Tapi panyipta henteu deui pariksa ieu Mitos ngeunaan Tanggal Kadaluwarsa Narkoba.

Perusahaan farmasi mangrupikeun hiji-hijina anu gaduh artos pikeun ngalaksanakeun panalungtikan jangka panjang ngeunaan khasiat ubar. Nanging, aranjeunna henteu gaduh insentif kauangan pikeun ngalakukeun ieu. ...

Lee Cantrell Diréktur Departemen San Diego of California Racun Control Center

Tapi, departemén anu gaduh insentif kauangan pikeun ngulik umur rak ubar anu leres masih aya. Ieu, contona, Departemen Pertahanan AS. Dina 1986, éta ngaluncurkeun Program Ekstensi Rak-Kahirupan (SLEP Expiration Dating Extension) sareng FDA pikeun ngahémat biaya pembaharuan ubar anu disimpen di toko darurat.

Program éta ngahasilkeun buah sacara rutin. Contona, dina 2006, SLEP nguji 122 ubar béda disimpen dina kaayaan idéal. Kaseueuran aranjeunna pamustunganana ngalegaan Profil Stabilitas Produk Narkoba anu Dipanjangkeun saluareun Tanggal Kadaluwarsa Dilabélan sakitar opat taun.

Pangobatan anu kadaluwarsa tiasa sareng henteu tiasa diinum

Urang ngantebkeun sakali deui: sanajan data di luhur, éta masih patut ngadangukeun rekomendasi FDA sarta rajin ngamutahirkeun kit bantuan munggaran sakumaha diperlukeun. Ieu sanes nu paling ekonomis, tapi pasti pilihan healthiest.

Tanggal kadaluwarsa nyaéta tanggal dimana tanggung jawab pikeun efficacy sareng kasalametan obat ti produsén ka konsumen. Naha éta oke nyandak Claritin (loratadine) D anu kadaluwarsa Maret 2014? ...

Barbara Stark Baxter MD, Columbia University College of Bedah sareng Terapi, New York

Tapi kumaha upami, contona, anjeun nyeri sirah, sareng anjeun ngan ukur kadaluwarsa paracetamol salami sababaraha bulan? Atanapi parah: anjeun atanapi batur caket dieu gaduh réaksi alérgi parah (busung Quincke sami), sareng aya ogé jarum suntik-otomatis-injector sareng adrenalin, tapi tanggal béakna ... Nyuntik atanapi henteu? Hayu urang angka eta kaluar.

Obat anu kadaluwarsa teu aman

Panaliti klinis henteu acan dilakukeun pikeun ngonfirmasi bahaya obat anu kadaluwarsa. Nanging, para ahli dina database inpormasi Drugs.com ngagunakeun akal sehat pikeun nyarankeun pisan Tanggal Kadaluwarsa Narkoba, Naha Narkoba Kadaluwarsa Masih Aman Diambil? Ulah make ubar handap sanggeus tanggal béakna.

  1. Insulin . Hal ieu dianggo pikeun ngontrol tingkat gula dina diabetes. Ubar tiasa ngarobih komposisi kimiana sareng sahenteuna henteu ngabantosan.
  2. Nitrogliserin lisan . Ubar populér pikeun angina pectoris. Saatos dibuka, nitrogliserin leungit éféktivitasna rada gancang.
  3. Persiapan biologis . Kategori ieu, khususna, kalebet vaksin, produk getih, immunoglobulin, toxoid. Bahan aktifna ogé gancang didegradasi.
  4. Antibiotik tina grup tetracyclines . Numutkeun sababaraha laporan, saatos tanggal béakna, aranjeunna tiasa ngahasilkeun métabolit toksik. Naha Tanggal Kadaluwarsa Narkoba Kontroversial, Naha Maksudna Naon waé? patarosan, kumaha oge, eta leuwih hade teu neangan bebeneran, risking kaséhatan sorangan.
  5. Antibiotik dina bentuk suspensi . Saatos tanggal béakna, aranjeunna kamungkinan pisan janten henteu aya gunana.
  6. Tetes panon, sprays nasal jeung pangobatan séjén kalawan pengawet . Kana waktu, pengawet disintegrate, nu hartina baktéri bisa ngawitan kalikeun dina leyuran.
  7. Ubar dina bentuk suntikan . Anjeun teu kedah nyandak resiko sareng aranjeunna, sanajan eusi jarum suntik teu robah penampilan maranéhanana. Sareng pastina kedah nolak suntikan upami solusina janten mendung, discolored, atanapi endapanana muncul di jerona.
  8. Persiapan anu dirumuskeun sacara individu . Ubar ieu henteu disatujuan FDA, tapi Compounding sareng FDA: Patarosan sareng Jawaban kadang diperyogikeun. A tukang ubar bisa ngagabungkeun sababaraha bahan pikeun nyieun hiji produk nu tailored ka kabutuhan individu sabar. Dina sagala hal, ubar gabungan sacara individu henteu kedah dicandak saatos tanggal kadaluwarsa anu dinyatakeun ku dokter anu ngahadiran, sabab pangaruhna henteu kaduga.
  9. Ubar naon waé anu katingalina kolot sareng kotor . Lamun tablet crumble atawa bau pikaresepeun, leyuran geus jadi mendung, sarta salep atawa krim geus garing kaluar, ulah dahar atawa smear aranjeunna dina diri. Ieu dilarang pisan.

Obat anu kadaluwarsa tiasa dianggo upami diperyogikeun

Daptar ubar sapertos berpotensi rada lega. Ku kituna, dina ulikan 2012 Stability of Active Ingredients in Long ‑ Expired Rescription Medicines, élmuwan nganalisa dalapan ubar kalayan 15 bahan aktif, umur rak nu kadaluwarsa 28-40 taun ka tukang.

Kami parantos mendakan yén sababaraha obat ieu, bahkan 40 taun saatos tanggal pembuatanna, masih sapinuhna efektif.

Lee Cantrell

Sugan aya seueur deui obat anu awet sapertos kitu. Tapi kami bakal daptar ngan ukur zat aktif sareng persiapan anu aya datana sacara ilmiah.

  1. Paracetamol . Malahan geus telat mangtaun-taun, bahan aktif nahan efektivitasna ku 99%. Para panalungtik, kumaha oge, teu bisa ngajamin yén sakabéh pél kadaluwarsa bakal sarua éféktif. Janten upami pil anu munggaran henteu hasil, entong nyandak anu kadua.
  2. Aspirin . Henteu magis sapertos paracetamol: 10 taun saatos tanggal béakna, aspirin kaleungitan 99% tina éféktivitasna. Tapi lamun ngan 1-2 taun geus kaliwat, sarta teu aya reliever nyeri séjén di leungeun (tapi kacida diperlukeun!), Anjeun bisa nyoba dudung jeung pil saperti. Ku jalan kitu, aya hack hirup anu ngamungkinkeun anjeun pikeun ngenalkeun ubar anu teu jelas: aspirin anu henteu kapake ngarecah kana komponénna sareng mimiti bau anu teu pikaresepeun. asam asétat. Henteu aya gunana pikeun nyandak ubar sapertos kitu.
  3. Codeine . Zat resép ketat kalayan tindakan antitussive. Malahan kasep pisan, éta tetep éféktivitasna langkung ti 90%.
  4. Antihistamin, khususna dumasar kana loratadine . Kaséhatan Lalaki ngalaporkeun 16 Narkoba pikeun Diinum atanapi Tos ti Kabinet Kedokteran anjeun yén loratadine suksés salamet tina tés setrés: éta dipanaskeun salami 6 jam dina suhu 70 ° C sareng diasinkeun dina sinar panonpoé langsung salami 24 jam. Saatos percobaan kasar sapertos kitu, 99% zat aktif salamet. Ieu ngandung harti yén loratadine kamungkinan tetep éféktif lila sanggeus tanggal béakna.
  5. EpiPens . Ieu mangrupikeun autoinjector épinefrin anu mahal anu dianggo pikeun ngubaran réaksi alérgi anu maot. Hiji studi ngeunaan Konsentrasi Epinephrine di EpiPens Saatos Tanggal béakna kapanggih yén 4 taun sanggeus tanggal béakna, EpiPens éta 84% éféktif. Ieu sanes inohong catetan atawa carte blanche nu ngaluarkeun kudu meuli otomatis-injector anyar pikeun ngaganti hiji kadaluwarsa. Éta ngan ukur inpormasi: dina kaayaan darurat, EpiPen anu kadaluwarsa langkung saé tibatan nanaon.

Saatos nyebatkeun EpiPen, hal anu penting kedah disarioskeun: éta diidinan ékspérimén sareng tanggal béakna ubar ngan dina kasus nalika hirup anjeun henteu gumantung kana ubar ieu. Upami anjeun masih ngahargaan kasehatan anjeun, update kit pertolongan cemas anjeun dina waktosna.